Forside Jammerbugt

Sensommerfest

Lilli Bjerregaard i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening til sensommerfest 240912

  

 

Lilli Bjerregaard fra Aabybro gæstede  den 24. september 2012 Biersted / Nørhalne Lokalhistoriske Arkiv og fortalte de 85 fremmødte tilhørere ”om det at være barn af mosen”.

Lilli blev født i Haverslev, og da hun var 2 år flyttede familien til Centralgården i Store Vildmose. Her blev faderen traktorfører, og moderen gjorde rent på elevværelserne. Senere flyttede familien fra Centralgården til Skovengene, hvor forældrene forpagtede en ejendom, som de sidenhen købte.  Det var en tid med trange økonomiske kår, og børneflokken kom efterhånden til at tælle 6 børn. Bekvemmeligheder, som folk i dag anser for livsnødvendige, fandtes ikke derude i mosen.

Lilli fortalte om hverdagens store og små oplevelser på både godt og ondt.  Selv om det var barske tider, hvor børnene deltog i hårdt arbejde, mindes hun også dejlige stunder, bl.a. når hun og omegnens børn badede i Fridas Badekar, og hun kan stadig huske Frida, som stedet er opkaldt efter. Børnene måtte passe sig selv, og hun fortalte til stor morskab om små episoder, bl. a. om en gang, hvor deres tidsfordriv var faldet uheldigt ud, med store omkostninger til følge, men hun husker ingen afstraffelse af den grund. Lilli mindes også med glæde den store gæstfrihed, der trods alt var  både i hjemmet og hos de nærliggende beboere i mosen.

Lilli berettede om sin far og mor, som efterhånden fik etableret en stor maskinstation, som betjente landmænd i miles omkreds. Hun deltog også i dette arbejde, og på den måde var det en hård opvækst. Hun mindes ikke, at der fandt nogen egentlig oplæring sted. Med slid og stædighed lærte hun sig selv op til at føre traktor og udføre meget store opgaver.  Sådant var det bare dengang, husker hun.   Som 18 årig fik hun arbejde på Thrige Titan i Aalborg, og her tjente hun gode penge, indtil en krise på stedet medførte, at de ansatte kom på arbejdsfordeling. Her fik hun hjælp af gode veninder, som skaffede hende arbejde på et bomuldsspinderi i Sverige, og så var der igen gode penge at tjene. Udenlands opholdet kom til at vare i syv et halvt år inden Lilli vendte tilbage.

Lilli er ikke i tvivl om, at det er opvæksten i mosen, som har givet hende den viljestyrke og glæde ved livet, som hun har i dag, og så elsker hun naturen og færdes meget gerne udendørs.

Lilli Bjerregaard har en fantastisk fortællerevne til at virkeliggøre små episoder, som på samme tid er både komisk, rørende og dybt alvorlige og alle gik hjem en god oplevelse rigere.