Foreningen blev stiftet den 26. april 1978 af en gruppe lokale borgere, og har idag  ca. 450 medlemmer.

Vi har til huse i kælderen på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Indgangen er lige før hallen.

Vores formål er at indsamle, registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle interesserede.

Vi har i dag over 4000 fotos, ca. 1500 små museumsting og 480 arkivfondsnumre. Arkivalierne er doneret til foreningen af over 500 forskellige personer, virksomheder, foreninger og institutioner. Du kan se mange af dem på www.arkiv.dk.

Donationer er fortsat meget velkomne.

Arkivet er åbent den 1. mandag i hver måned, kl. 14-17, eller efter aftale.

Hvis du vil købe bogen "En anden vej" af John Hedegaard, så kan du kontakte os på mailen Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. eller Jens Kærvad på mobil 2211-8181.

Bogen koster 150 kr. (medlemmer 125 kr.) + 50 kr. hvis den skal sendes.

 

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

Foredrag Børge Bach - marts 2016

 

Børge Bach – foredrag ”Et liv med fodbold”.

 

 

 

70 var mødt på Nørhalne Skole, da Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening  den 14. marts havde inviteret Børge Bach

til at komme og fortælle om sit spændende liv i fodboldens verden.

Børge Bach er født i 1945 og opvokset i Nørhalne, som søn af Astrid og Peter Bach og ud af en søskendeflok på 5. Det var et arbejderhjem, hvor han fik lov til at hjælpe med til alt. Børge Bach gik i Nørhalne Forskole ved Bertha Larsen og de sidste år i Vestre Skole inden han efter 7. klasse kom på Aabybro Realskole, som var en betalingsskole, der kostede 10 kr. pr. måned. Det var mange penge dengang.

Som skoledreng havde Børge Bach sommerferiejob på gårdene, bl.a. hos Sigurd Aaen til 100 kr. for en sommer. Det var mange penge.

Børge Bach var ungdomsfodboldspiller i Nørhalne med Ejnar Ottesen som træner. Han havde ikke sine egne fodboldstøvler fra begyndelsen, men brugte sin storebrors, så der skulle flere par sokker til for at støvlerne sad fast på fødderne. Børge Bach elskede at spille fodbold og stod altid klar med støvlerne, hvis chancen bød sig. Han nåede også at spille på Nørhalnes 1. hold.

 I 1960 skiftede han til AaB som juniorspiller, han kom til træning enten på cykel eller med bus. Sommetider skete det, at han var så træt efter en lang arbejdsdag efterfulgt af træning, at han faldt i søvn på vej hjem i bus med det resultat, at han havnede i Aabybro. Jens Aage Christensen, der ejede Nørhalne rutebilerne var flink til, når han kørte ruten, at vække Børge og sige: Nu er du hjemme .

Børge Bach har altid vidst, at han ville være kontormand. Han kom i lære hos Det Danske Gødningskompagni. Senere kom han til Himmerlands Elforsyning.

Som 18 årig fik Børge Bach sin debut på AaBs divisionshold. Det blev til 348 divisionskampe, hvilket placerer ham i top-10 i AaB. En enkelt landskamp blev det også til. I 1977 spillede han sin sidste kamp for AaB.

I 1967 blev han Børge Bach gift med Lisbeth og de købte hus i Nørhalne og fik 3 børn. Familien er nu forøget med 5 børnebørn.

Børge Bach har været ungdomstræner i Nørhalne. Han husker specielt en tur til Norge, hvor de havde 100 spegepølser med. Tolderne opdagede det ikke og det gav penge.

I 1992 skiftede han det sikre job hos Himmerland Elforsyning ud med jobbet som administrerende direktør i AaB. Et spændende og krævende job, hvor AaB året efter var lige ved at blive erklæret konkurs, men blev reddet på målstregen. I 1995 blev AaB danske mester for første gang i klubben, der blev stiftet i 1885. Det danske mesterskab gav adgang til Champions League. Det gav penge 18 mill. kr. De mange penge betød, at Bestyrelsen besluttede, at der skulle ansættes en sportsdirektør. Det blev Lynge Jacobsen, der blev headhuntet fra Aalborg Kommune, hvor han var kontorchef.

Med Lynge Jacobsen som makker gik det bare derud for AaB, der blev børsnoteret og Jesper Grønkjær blev solgt, hvilket gav mange penge på bankbogen. I 2001 var Børge Bach med til, at Aalborg Stadion blev bygget op til et flot stadion, som det fremstår i dag.

 

   

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foredrag Kirsten Hedegaard Jensen - september 2015

 

 

Kirsten Hedegaard Jensen besøgte Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening, hvor 120 personer var mødt frem for at høre fortællingen om ”Min mosters hotel”

 

Kirsten leverede en munter og levende fortælling om Fuglsang æraen på Biersted Hotel, nuværende Biersted Kro. Fru Johanne Fuglsang var Kirstens moster, og derfor besøgte hun og resten af familien ofte hotellet, hvorfra hun mindedes mange gode stunder, som mange af de fremmødte også kunne nikke genkendende til.

Fætrene Kresten og Thorkild Fuglsang, sønner af Niels og Johanne Fuglsang, deltog også i aftenens fest, og de kunne bidrage med yderligere kommentarer til nogle af episoderne fra og omkring deres barndomshjem. Vi sang hotellets indvielsessang fra 1937 akkompagneret af Kresten Fuglsang på harmonika.

Kirsten fortalte også om sin barndom og opvækst på ”Højbaksminde” i Biersted og om sit senere liv.

 

Efter endt skolegang blev Kirsten uddannet damefrisør. I 1965 blev hun gift med Svend Oluf Jensen og samme år grundlagde de Vestbjerg El-installationsforretning. I alle årene har Kirsten været en ”gymnastikpige”, og hun har været leder af mange gymnastikhold og er det stadigvæk.

 

Det var en meget minderig aften, hvor vi blev taget med tilbage til en tid, hvor der bl.a. kørte tog gennem Biersted, og vi hørte også om oplevelser fra den årlige ringriderfest og meget mere.

 

 

 

 

 

 

- o -

 

 

 

Foredrag Søren Svendsen - marts 2015

 

  

Et foredrag med lufthavnsdirektør, Søren Svendsen – en Nørhalne-dreng.

  

Det blev en overvældende succes, da Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening den 16. marts 2015 for første gang havde arrangeret et af deres årlige arrangementer på Nørhalne skole.  Med et fremmøde på ca. 150 deltagere, som kom for at høre Søren Svendsen fortælle om sin opvækst i Nørhalne og frem til i dag, hvor han er direktør for Aalborg Lufthavn, kan bestyrelsen kun være meget tilfreds.

 

Søren Svendsen stod ved indgangen til aulaen og hilste personligt på alle. Han var rigtig spændt på at se, hvem der mødte op! – Om det var nogen, han kendte fra barndommens og ungdommens dage - og kunne genkende?

 

Sørens barndoms gade er nuværende Bygaden. Han er født  i 1952 hjemme hos sine bedsteforældre i Bygaden 20. Hans bedstemor var hjemmesygeplejerske og udøvede tillige forretning i fransk  vask og strygning. Hans bedstefar var murermester.  Hans forældre er Tove og Niels-Karl Svendsen.

 

Han huskede alle de forretnings- og erhvervsdrivende, der tidligere har været i Bygaden:

 

På den ene side brugsen, købmandsgården, smed Krogh, Valdemar Larsens landejendom, Karen Madsens manufakturforretning (Nørhalnes tatol), brød Mettes brødudsalg, slagter Jørgen, vognmand Landgrebe, murermester (murer-Søren) Henning Sørensens barbersalon og den kommunale stenplads.

 

På den anden side smed-Marinus, cykelhandler Jens Peter, Kresten Pedersens tømrerværksted,  Nørhalne mejeri, Siska syerske, Svendsens landejendom, Poul Erik bageri og forsamlingshuset.

 

Hertil kommer Nørhalne Rutebiler, ejet af Holger Christensen, som havde til huse på Bakmøllevej, lige for enden af Bygaden.

 

Og ikke at forglemme Idrætsforeningen FREMAD Nørhalne, som altid har været et stort aktiv for Nørhalne.

 

Han husker tilbage til de mange kammerater. Bl.a. dem han spillede musik sammen med. Han spiller stadigvæk musik. Han samler på gamle plader, specielt er det coweret, der er interessant, på gamle blade og han er ejer af lærer Nielsens gamle violin – et fantastisk klenodie.

 

Søren Svendsen var helt tilbage i ”barndommens land”  -med mange dejlige minder, oplevelser og erfaringer, som har beriget hans liv og færden.

 

Og så over til international luftfart – helt præcist til Aalborg Lufthavn, som Søren Svendsen har været en del af i mange år. Der er ingen tvivl om, at han har korpsånd, ja hans hjerte banker for Aalborg Lufthavn, som i dag er en helt fantastisk drevet virksomhed, der overstråler de øvrige lufthavne i Danmark, når vi snakker markedsføring, drift og udvikling.

 

Hvem er Aalborg Lufthavns kunder? Svaret kommer prompte fra Søren Svendsen. Det er dem, der køber billetter! – Ikke flyselskaberne.

 

Og frontpersonalet er de vigtigste medarbejdere. Det er dem kunderne møder. Dem der yder service til kunderne og møder dem i check-in. – Dette møde betyder alt i forhold til, at kunderne vender tilbage.

 

Og der kommer fortsat flere og flere kunder til Aalborg Lufthavn. Ja de kommer sågar fra andre lande for at flyve fra Aalborg.

 

Søren Svendsens tvangstanke er, at alle medarbejdere skal have samme viden om arbejdspladsen, Aalborg Lufthavn, som ledelsen og bestyrelsen har. – Først da kan de yde den allerbedste kundeservice.

 

Dette koncept er i øvrigt helt i tråd med tidligere direktør i SAS,  Jan Carlsons ide om frontmedarbejdere. Måske har Søren Svendsen lært det, da han var ansat SAS?

 

Søren er helt klart en dygtig erhvervsleder, en ildsjæl, der brænder for at gøre Aalborg Lufthavn til den bedste i Danmark, når vi snakker markedsføring, drift og udvikling.

 

Han har formået at skabe korte beslutningsveje i et fint samarbejde med bestyrelse, politikere og det øvrige erhvervsliv i Nordjylland.

 

Det kan vi være stolte af i Nordjylland!

 

  

  

 


Henrik Thorngaard

i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening

Sensommerfest den 15. september 2014. 

 

 

 

Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening har afholdt sensommerfest på Biersted Skole. 

103 var mødt frem for at høre Henrik Thorngaards foredrag: Fra Biersted til de kongelige gemakker.  

Henrik Thorngaard fortalte om sin barndom og opvækst i Biersted. Forældrene byggede et nyt hus ikke så langt fra Biersted station og hans mor Edith Thorngaard arbejdede hos sine svigerforældre i deres brødudsalg, der lå lige ved siden af Biersted Kro. Senere overtog Edith Thorngaard brødudsalget. Henrik Thorngaard mindedes, hvordan hans far pyntede vinduet op i brødudsalget til jul med et nisselandskab i vat. I den mørke december måned var det nødvendig med lys i vinduet for at se nisselandskabet. Også dengang tænkte man på energibesparelse og det var ikke nødvendig med lys i vinduet om natten. Henriks far udtænkte derfor sit helt eget tænd og sluk ur. Det var et vækkeur med en påmonteret snor, der førte hen til kontakten, og når uret ringede på et bestemt klokkeslæt, så rykkede den i snoren, hvorved kontakten blev aktiveret.

  

Dengang for 40 – 50 år siden var Biersted en landsby med mange butikker. Der var flere købmænd, en brugsforening, 2 slagtere, bageri, tankstation, autoværksteder og manufakturforretning. 

Henrik Thorngaard mindedes også i sin barndom de gode stunder hos sin onkel Selmer Thorngaard, der havde en tankstation, hvorfra der blev solgt benzin, cykler, knallerter, radioer og fjernsyn med mere. Der var en speciel duft i forretningen med alt det, der hang på væggene af dæk, cykelslanger, olie o.s.v. 

Dengang var der ikke selvbetjening ved benzinstanderen og ofte hjalp Henrik med påfyldning af benzin. Det var nemt at udregne prisen. 35 liter koster 35 kr. Lørdag eftermiddag leverede Selmer Thorngaard flaskegas ud til kunderne i området. Henrik var ofte med på turen, og her fik han sine første køretimer, når de kom ud på landet. Selmer slog Henrik på skulderen og sagde: ”Ska´ du køre knægt” og så satte Henrik sig over i mellem benene på Selmer, og så kunne han lige nå pedalerne. 

De køretimer hos Selmer var medvirkende til, at det kun var nødvendig med en enkel køretime, inden Henrik fik sit kørekort som 18 årig.

  

Henrik huskede også sine juleaftner, som altid foregik hos Selmer Thorngaard. Selmer Thorngaard var en ivrig jæger, og julemenuen var altid vildt, som han selv havde skudt. Det var ikke altid, at alle hagl var blevet fjernet inden tilberedningen, så de hagl, man fandt under spisningen, blev lagt på rad og række på tallerkenkanten.  

Nytårsaften blev fejret hjemme hos Henriks forældre sammen med onkel Selmer og tante Mary. Selmer Thorngaard solgte nytårsskyts fra tankstationen. Dengang var der ikke særlige lovkrav om opbevaring af fyrværkeri. Alt det der ikke var blevet solgt i forretningen inden lukketid nytårsaften havde Selmer med, og så kom der ellers gang i affyringen.

  

Overfor Henrik Thorngaards barndomshjem boede Valdemar Poulsen med hvem han fik mange gode fodboldsamtaler. Valdemar Poulsens hjem var som et fristed for Henrik – her fik han lov til alt det, som han ikke måtte derhjemme. Når han skulle slå Valdemar Poulsens græsplæne, spændte han Valdemars knallert foran plæneklipperen.  

I en sommerferie var han ansat ved Biersted Planteskole hos John Ørsted. Henrik fortalte, at han var glad for arbejdet, man alligevel har han ikke haft jord under neglene siden da.  

En stor del af fritiden blev brugt på fodbold, som han var dygtig til. Om vinteren deltog han på et hold, som spillede firmafodbold. Henrik mindedes de gode stunder, hvor holdet efter kampene for den lokale købmand Nelly og Jørgen Tranholm samledes i deres køkken og fik en enkelt øl.

 

Som 17 årig flyttede han i lejlighed i Aalborg, hvor han kom på gymnasium og senere på lærerseminarium. I flere sommerferier tjente han penge ved at arbejde for Nørresundby Dampvaskeri, hvor han kørte ud hentede og leverede vasketøjet.

  

Som uddannet lærer kom han på Aabybro Ungdomsskole, hvor Karlo Jensen var leder. Sideløbende med lærergerningen kom Henrik Thorngaard i gang med at arbejde for Danmarks Radio som musikproducer.  

I 1988 blev han kontaktet af DR Midt & Vest, som ville i gang med et nyt musik tiltag. Henrik sagde ja til tilbudet, hvor han forventede, at her ville han være i 5 år. Det blev imidlertid til 20 år.   

I 2008 blev han nemlig headhuntet til jobbet, som orkesterchef ved Prinsens Musikkorps i Skive. Prinsens Musikkorps er et professionel orkester på 16 mand, som servicerer kongehuset og derudover giver koncerter i mange sammenhænge.  

Jobbet som orkesterchef fører ham tæt ind på livet i kongehuset og giver mange spændende oplevelser. Henrik omtalte bl.a. prins Joachims bryllup med prinsesse Marie på Schackenborg. Hele bryllupsfesten foregik i et stort telt og Prinsens Musikkorps spillede både under middagen, og senere spillede de op til dans for de kongelige og deres gæster.  

Sidste sommer havde Prinsens Musikkorps den store glæde, at være med kongeparret i Frankrig på deres sommerophold. Der blev afholdt koncerter både på Château de Cayx og i de omkringliggende byer.   

Henrik Thorngaards job som orkesterchef er at tilrettelægge koncerter, lave aftaler med diverse implicerede både arrangører og solister samt sørge for at alt bliver afviklet korrekt. Alt i kongehuset foregår efter en nøje planlagt tidsplan. Prinsens Musikkorps spiller ikke noget musik, uden at det har været inde over prins Henriks skrivebord.  

Henrik Thorngaard fortalte, at Prins Henrik er en meget vidende personlighed. Ofte har Henrik Thorngaard tænkt, når han har ført samtaler med Prins Henrik, at det er overraskende at opleve den indsigt, som Prins Henrik har i alt muligt forskelligt.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere artikler...
images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2019
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035