Foreningen blev stiftet den 26 april 1978 af en gruppe lokale borgere. Foreningen er en af de fire arkiver i den forhenværende Aabybro Kommune, derudover er der Egnssamlingen.
I dag har foreningen ca. 500 medlemmer fordelt på 300 husstande.
Foreningen har til huse i kælderen, Østre sikringsrum på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Foreningens opgave er at registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle, som måtte have interesse i at se det.
Foreningen har i dag ca. 4000 fotos, ca. 1300 små museumsting og 380 arkivfondsnumre. Disse ting er indleveret af ca. 415 givere.
Foreningen er fortsat interesseret i flere ting.

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

"Et liv med fodbold" ved Bøge Bach 2016

 

Børge Bach – foredrag ”Et liv med fodbold”.

 

 

 

70 var mødt på Nørhalne Skole, da Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening  den 14. marts havde inviteret Børge Bach

til at komme og fortælle om sit spændende liv i fodboldens verden.

Børge Bach er født i 1945 og opvokset i Nørhalne, som søn af Astrid og Peter Bach og ud af en søskendeflok på 5. Det var et arbejderhjem, hvor han fik lov til at hjælpe med til alt. Børge Bach gik i Nørhalne Forskole ved Bertha Larsen og de sidste år i Vestre Skole inden han efter 7. klasse kom på Aabybro Realskole, som var en betalingsskole, der kostede 10 kr. pr. måned. Det var mange penge dengang.

Som skoledreng havde Børge Bach sommerferiejob på gårdene, bl.a. hos Sigurd Aaen til 100 kr. for en sommer. Det var mange penge.

Børge Bach var ungdomsfodboldspiller i Nørhalne med Ejnar Ottesen som træner. Han havde ikke sine egne fodboldstøvler fra begyndelsen, men brugte sin storebrors, så der skulle flere par sokker til for at støvlerne sad fast på fødderne. Børge Bach elskede at spille fodbold og stod altid klar med støvlerne, hvis chancen bød sig. Han nåede også at spille på Nørhalnes 1. hold.

 I 1960 skiftede han til AaB som juniorspiller, han kom til træning enten på cykel eller med bus. Sommetider skete det, at han var så træt efter en lang arbejdsdag efterfulgt af træning, at han faldt i søvn på vej hjem i bus med det resultat, at han havnede i Aabybro. Jens Aage Christensen, der ejede Nørhalne rutebilerne var flink til, når han kørte ruten, at vække Børge og sige: Nu er du hjemme .

Børge Bach har altid vidst, at han ville være kontormand. Han kom i lære hos Det Danske Gødningskompagni. Senere kom han til Himmerlands Elforsyning.

Som 18 årig fik Børge Bach sin debut på AaBs divisionshold. Det blev til 348 divisionskampe, hvilket placerer ham i top-10 i AaB. En enkelt landskamp blev det også til. I 1977 spillede han sin sidste kamp for AaB.

I 1967 blev han Børge Bach gift med Lisbeth og de købte hus i Nørhalne og fik 3 børn. Familien er nu forøget med 5 børnebørn.

Børge Bach har været ungdomstræner i Nørhalne. Han husker specielt en tur til Norge, hvor de havde 100 spegepølser med. Tolderne opdagede det ikke og det gav penge.

I 1992 skiftede han det sikre job hos Himmerland Elforsyning ud med jobbet som administrerende direktør i AaB. Et spændende og krævende job, hvor AaB året efter var lige ved at blive erklæret konkurs, men blev reddet på målstregen. I 1995 blev AaB danske mester for første gang i klubben, der blev stiftet i 1885. Det danske mesterskab gav adgang til Champions League. Det gav penge 18 mill. kr. De mange penge betød, at Bestyrelsen besluttede, at der skulle ansættes en sportsdirektør. Det blev Lynge Jacobsen, der blev headhuntet fra Aalborg Kommune, hvor han var kontorchef.

Med Lynge Jacobsen som makker gik det bare derud for AaB, der blev børsnoteret og Jesper Grønkjær blev solgt, hvilket gav mange penge på bankbogen. I 2001 var Børge Bach med til, at Aalborg Stadion blev bygget op til et flot stadion, som det fremstår i dag.

 

   

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Generalforsamling 2016

  

 2016.22.02 - erik srensen kresten fuglsagn og per ohlendorf

 

Efter generalforsamlingen blev der serveret kaffe og hjemmebag, mens en musikalsk trio bestående af Kresten Fuglsang og Erik Sørensen på harmonika samt Per Ohlensdorff på guitar underholdt med et bredt udvalg af sange, hvor der var mulighed for både at lytte og synge med på.

Formanden Anne-Mitha Sørensen kunne i sin beretning glæde sig over, at medlemstallet for 2015 viste 534 – en fremgang på 27.

I foråret 2015 blev der for første gang siden sammenlægningen af Biersted og Nørhalnes arkiver holdt et arrangement på Nørhalne Skole. Bestyrelsen var spændt på, hvordan opbakningen ville være. Det blev en overvældende succes med omkring 150 fremmødte. Det var Aalborg Lufthavnsdirektør Søren Svendsen, der holdt et foredrag med titlen: Fra barndommens Nørhalne og til international luftfart.

I september gæstede Kirsten Hedegaard Jensen fra Vestbjerg foreningen og fortalte om  Min mosters Hotel. 100 var mødt frem for at høre om tiden på Biersted Afholdshotel.

For at synliggøre Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening var foreningen tilstede i et telt både ved Forårsmarkedet i Nørhalne og Mosefesten i Biersted, hvor der var fremlagt et udsnit af billeder og udklip, som arkivet rummer. Mange benyttede sig af lejligheden til at kigge indenfor og samtidig få en snak med bestyrelsen. Det var glædelig at opleve den interesse og de positive tilkendegivelser, som foreningen fik.

Det årlige Åben Hus arrangement i november vil gå over i historien.  I forbindelse med nedlæggelsen af Biersted Plejecenter blev foreningen i november 2014 betænkt  med en gavecheck på 26.000 kr. fra Vennekredsen for Plejecentret. Pengene var øremærket til at få forbedret adgangsforholdene til arkivet. Det har længe været et ønske, at få monteret en lift i kælderhalsen, så ældre og gangbesværede kunne få mulighed for at besøge arkivet. Gavechecken på de 26.000 kr. var startskuddet til, at bestyrelsen gik i gang med at søge om økonomisk hjælp til gennemførelse af projektet. Takket være Spar Nord Fonden, der støttede med 25.000 kr. og Jammerbugt Kommunes KFL-udvalg og Tilgængelighedspuljen 2015, der bidrog med de resterende midler, så kunne Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade den 14. november holde indvielsestale og klippe snoren, så liften kunne tages i brug.

Annagrethe Simonsen og Tove Larsen ønskede at udtræde af bestyrelsen. Nyvalgt blev Bent Allan Christensen og Karen Aaen, mens der var genvalg af Martha Dahl Pedersen, Peter Gundersen og Inge Pedersen.

 

Næste arrangement i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening er mandag den 14. marts på Nørhalne Skole, hvor Børge Bach vil fortælle om sin opvækst i Nørhalne – vejen til divisionsspiller i AaB – om sin erhvervs karriere – med direktørposten i AaB som den største bedrift.

 

generalforsamling  2016

 

generalforsamling 2016

 

 

 

 - o -

images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2019
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035