Foreningen blev stiftet den 26 april 1978 af en gruppe lokale borgere. Foreningen er en af de fire arkiver i den forhenværende Aabybro Kommune, derudover er der Egnssamlingen.
I dag har foreningen ca. 500 medlemmer fordelt på 300 husstande.
Foreningen har til huse i kælderen, Østre sikringsrum på Biersted Skole, Idrætsvej 11. Foreningens opgave er at registrere og opbevare indleverede billeder, arkivalier og museumsting på bedste måde, og sørge for at de er tilgængelige for alle, som måtte have interesse i at se det.
Foreningen har i dag ca. 4000 fotos, ca. 1300 små museumsting og 380 arkivfondsnumre. Disse ting er indleveret af ca. 415 givere.
Foreningen er fortsat interesseret i flere ting.

___________________________________________________________

 

Nyheder Biersted

Generalforsamling 2017

 

Kurt Kristensen med band

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mandag den 13. februar holdt Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening generalforsamling
i deres lokaler i kælderen på Biersted Skole.

Formanden Anne-Mitha Sørensen kunne i sin beretning fortælle de 38 fremmødte,
at foreningen i 2016 havde 562 medlemmer, hvoraf 2 er æresmedlemmer,
nemlig Svend Aage Kristensen og Erling Fogh Jacobsen.

I marts sidste år var der et arrangement på Nørhalne Skole, hvor Børge Bach fortalte
om ”Et liv med fodbold” , og i september på Biersted Skole var det dyrlæge H.C. Sørensen,
der fortalte om ”Et liv med heste”.

Begge arrangementer havde omkring 70 deltagere.

For at synliggøre det lokalhistoriske både i Biersted og Nørhalne, så var foreningen
tilstede i et lille telt både under Mosefesten i Biersted, men også ved Forårsmarkedet i Nørhalne.

8. oktober var der i Bierstedhallen et arrangement ”Mød din by” indkaldt af Biersted Landsbyråd.
Arrangementet var en slags messe, hvor foreninger havde stande rundt om i hallen.
Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening var repræsenteret.
Når foreningen rykker ud af sine lokaler og er til at træffe, hvor en stor del af byens borgere mødes,
så skabes der nye relationer, og det har stor betydning for foreningen.

Anden weekend i november holdt arkivet som sædvanligt ”Åben hus”, hvor temaet var: ”Husker du”.
Omkring 100 dukkede op. Det er dejligt med besøgende, som kan bidrage med navne på billeder,
som foreningen har fået indleveret, hvor der måske kun er en enkelt person, som er identificeret.

Biersted Skole både lærere og elever har flere gange i løbet af året været på besøg
for at finde materiale til undervisning, projekter og andre opgaver.

Kassereren Wanda Præstegaard fremlagde regnskabet, som viser en pæn kassebeholdning,
og derfor blev det vedtaget, at kontingentet fastholdes uændret med 25 kr. pr. person for det kommende år.

Til bestyrelsen var der genvalg for en 2 års periode af Anne-Mitha Sørensen,
Wanda Præstegaard og Karen Aaen, mens Inge Pedersen, Peter Gundersen, Martha Dahl Pedersen
og Bent Allan Christensen ikke var på valg.

Efter generalforsamlingen var der underholdning, hvor Kurt Kristensen fra Nørhalne havde samlet 2
af sine musikalske venner Poul Svenson og Knud Erik Kristensen.
Kurt Kristensen fortalte bl.a. hvordan det var gået til, at han bosatte sig i Nørhalne.
Imellem sangene blev der fortalt forskellige anekdoter. Trioen fremførte nummeret ”Nørhalnesangen”
som Slåbrock Band i sin tid fik stor succes med – A´ er glad for, at A er født i Nørhalne.
John Mogensens ”Så længe jeg lever” og ”Fuglene letter mod vinden” var også på repertoiret.

Næste arrangement i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening foregår den 20. marts
på Nørhalne Skole, hvor Kirsten Jensen, der er født og opvokset i Nørhalne vil fortælle
om sit arbejdsliv med hele verden som arbejdsplads, men med rødderne
solidt plantet i den vendsysselske muld.

 

 

 

- o -

 

Sensommerfest 2016

 

Mandag den 26. september havde Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening

besøg af Dyrlæge Hans Christian Sørensen Biersted,

 

der holdt et foredrag over emnet ”Et liv med heste”.

Arrangementet fandt sted på Biersted Skole og samlede 70 deltagere.

H.C. Sørensen er født og opvokset på en gård i Bislev ved Nibe. Tidlig i sin opvækst var han bevidst om,at han skulle være landmand ligesom sin far. Stor var fascinationen ved at se afgrøder vokse frem på marken fra tidlig forår, hvor der blev sået, og frem til høsten, hvor markernes udbytte blev til foder til dyrene. Omvendt kunne H.C. Sørensen også se, at det var en bunden opgave hele året at være landmand.

Han kom på gymnasiet på Katedralskolen i Aalborg. Det bedste fra de tre år var, at han mødte sin hustru Kirsten Nødgaard fra Biersted.

I løbet af gymnasietiden fandt H.C. Sørensen ud af, at det var dyrlæge han ville være, og derfor kom han på Landbohøjskolen i København. Der blev fortalt mange spændende og sjove episoder fra studietiden, hvor det var noget af et kulturchok for en ung mand fra Himmerland at få bopæl lige midt i Københavns centrum. Det var her Bz-bevægelsen og 68ér oprøret havde deres storhedstid. I København fik han forskellige studiejob, bl.a. på travbanen, og disse småjob var medvirkende til, at han kunne købe sin første travhest, som han kaldte sin ”guldhoppe”. Hesten blev opstaldet hjemme på forældrenes gård i Bislev. I mellemtiden havde Kirsten Nødgaard færdiggjort sin læreruddannelse i Ranum og var flyttet til Sjælland, hvor hun fik job, mens H.C. færdiggjorde sin dyrlægeuddannelse. Som færdig uddannet dyrlæge fik han job i en praksis i Roslev. Aftenens deltagere fik også her et levende billede af, hvordan dagligdagen gik med udføre arbejdet både ved kalvefødsler, grise og hvad han ellers blev kaldt ud til. Efter et års tid i Roslev fik han mulighed for at komme med i en dyrlægepraksis i Biersted. H.C. Sørensen overtog i 1977 Kirstens barndomshjem ”Nødgaard” i Biersted og i 1982 flyttede de ind på gården.

Ved at komme i hjemmet hos sin svigerforældre Kirstine og Lars Nødgaard i Biersted blev han tidlig introduceret i heste og hestesport. Der blev altid snakket heste ved middagsbordet i Biersted. Via sit arbejde som dyrlæge fik han god indsigt i hestens ve og vel, og det var i høj grad medvirkende til spændende diskussioner om, hvad der tjente hesten bedst.

Efterhånden specialiserede H.C. Sørensen sig i heste, og han valgte at trække sig ud praksisen i Biersted og blive selvstændig hestedyrlæge. Det blev med Hovhedegård som base. Mange havde advaret ham om, at det var der ikke penge i, men H.C. Sørensen tog springet. Det har han aldrig fortrudt, for nu kunne han fuldt ud beskæftige sig med det, der havde hans interesse nemlig travheste og avlsarbejde indenfor travheste.

Aalborg Væddeløbsbane har tilknyttet en dyrlæge, der skal tilse, at det kun er sunde og raske heste, der stiller op i løb. Den post har H.C. Sørensen varetaget igennem rigtig mange år.

I 1982 havde H.C. Sørensen en hoppe, der vandt hoppederbyet, men den største triumf som hesteejer opnåede H.C. Sørensen i 1990, da New Quick vandt det danske travderby. Det var en triumf som satte Biersted på landkortet, og det blev efterfølgende fejret med stor fest på Biersted Kro, hvor der til lejligheden var lavet en sang om hestens store præstation. Denne sang, som nu er 26 år gammel, var fundet frem, og blev sunget, ligesom H.C. Sørensen havde lavet en tavle, hvor der var udklip, billeder o.s.v. af de minderige begivenheder, som travsporten har givet til familien på ”Nødgaard”, hvor Kirsten og H.C. Sørensen er femte generation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Et liv med fodbold" ved Bøge Bach 2016

 

Børge Bach – foredrag ”Et liv med fodbold”.

 

 

 

70 var mødt på Nørhalne Skole, da Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening  den 14. marts havde inviteret Børge Bach

til at komme og fortælle om sit spændende liv i fodboldens verden.

Børge Bach er født i 1945 og opvokset i Nørhalne, som søn af Astrid og Peter Bach og ud af en søskendeflok på 5. Det var et arbejderhjem, hvor han fik lov til at hjælpe med til alt. Børge Bach gik i Nørhalne Forskole ved Bertha Larsen og de sidste år i Vestre Skole inden han efter 7. klasse kom på Aabybro Realskole, som var en betalingsskole, der kostede 10 kr. pr. måned. Det var mange penge dengang.

Som skoledreng havde Børge Bach sommerferiejob på gårdene, bl.a. hos Sigurd Aaen til 100 kr. for en sommer. Det var mange penge.

Børge Bach var ungdomsfodboldspiller i Nørhalne med Ejnar Ottesen som træner. Han havde ikke sine egne fodboldstøvler fra begyndelsen, men brugte sin storebrors, så der skulle flere par sokker til for at støvlerne sad fast på fødderne. Børge Bach elskede at spille fodbold og stod altid klar med støvlerne, hvis chancen bød sig. Han nåede også at spille på Nørhalnes 1. hold.

 I 1960 skiftede han til AaB som juniorspiller, han kom til træning enten på cykel eller med bus. Sommetider skete det, at han var så træt efter en lang arbejdsdag efterfulgt af træning, at han faldt i søvn på vej hjem i bus med det resultat, at han havnede i Aabybro. Jens Aage Christensen, der ejede Nørhalne rutebilerne var flink til, når han kørte ruten, at vække Børge og sige: Nu er du hjemme .

Børge Bach har altid vidst, at han ville være kontormand. Han kom i lære hos Det Danske Gødningskompagni. Senere kom han til Himmerlands Elforsyning.

Som 18 årig fik Børge Bach sin debut på AaBs divisionshold. Det blev til 348 divisionskampe, hvilket placerer ham i top-10 i AaB. En enkelt landskamp blev det også til. I 1977 spillede han sin sidste kamp for AaB.

I 1967 blev han Børge Bach gift med Lisbeth og de købte hus i Nørhalne og fik 3 børn. Familien er nu forøget med 5 børnebørn.

Børge Bach har været ungdomstræner i Nørhalne. Han husker specielt en tur til Norge, hvor de havde 100 spegepølser med. Tolderne opdagede det ikke og det gav penge.

I 1992 skiftede han det sikre job hos Himmerland Elforsyning ud med jobbet som administrerende direktør i AaB. Et spændende og krævende job, hvor AaB året efter var lige ved at blive erklæret konkurs, men blev reddet på målstregen. I 1995 blev AaB danske mester for første gang i klubben, der blev stiftet i 1885. Det danske mesterskab gav adgang til Champions League. Det gav penge 18 mill. kr. De mange penge betød, at Bestyrelsen besluttede, at der skulle ansættes en sportsdirektør. Det blev Lynge Jacobsen, der blev headhuntet fra Aalborg Kommune, hvor han var kontorchef.

Med Lynge Jacobsen som makker gik det bare derud for AaB, der blev børsnoteret og Jesper Grønkjær blev solgt, hvilket gav mange penge på bankbogen. I 2001 var Børge Bach med til, at Aalborg Stadion blev bygget op til et flot stadion, som det fremstår i dag.

 

   

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Generalforsamling 2016

  

 2016.22.02 - erik srensen kresten fuglsagn og per ohlendorf

 

Efter generalforsamlingen blev der serveret kaffe og hjemmebag, mens en musikalsk trio bestående af Kresten Fuglsang og Erik Sørensen på harmonika samt Per Ohlensdorff på guitar underholdt med et bredt udvalg af sange, hvor der var mulighed for både at lytte og synge med på.

Formanden Anne-Mitha Sørensen kunne i sin beretning glæde sig over, at medlemstallet for 2015 viste 534 – en fremgang på 27.

I foråret 2015 blev der for første gang siden sammenlægningen af Biersted og Nørhalnes arkiver holdt et arrangement på Nørhalne Skole. Bestyrelsen var spændt på, hvordan opbakningen ville være. Det blev en overvældende succes med omkring 150 fremmødte. Det var Aalborg Lufthavnsdirektør Søren Svendsen, der holdt et foredrag med titlen: Fra barndommens Nørhalne og til international luftfart.

I september gæstede Kirsten Hedegaard Jensen fra Vestbjerg foreningen og fortalte om  Min mosters Hotel. 100 var mødt frem for at høre om tiden på Biersted Afholdshotel.

For at synliggøre Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening var foreningen tilstede i et telt både ved Forårsmarkedet i Nørhalne og Mosefesten i Biersted, hvor der var fremlagt et udsnit af billeder og udklip, som arkivet rummer. Mange benyttede sig af lejligheden til at kigge indenfor og samtidig få en snak med bestyrelsen. Det var glædelig at opleve den interesse og de positive tilkendegivelser, som foreningen fik.

Det årlige Åben Hus arrangement i november vil gå over i historien.  I forbindelse med nedlæggelsen af Biersted Plejecenter blev foreningen i november 2014 betænkt  med en gavecheck på 26.000 kr. fra Vennekredsen for Plejecentret. Pengene var øremærket til at få forbedret adgangsforholdene til arkivet. Det har længe været et ønske, at få monteret en lift i kælderhalsen, så ældre og gangbesværede kunne få mulighed for at besøge arkivet. Gavechecken på de 26.000 kr. var startskuddet til, at bestyrelsen gik i gang med at søge om økonomisk hjælp til gennemførelse af projektet. Takket være Spar Nord Fonden, der støttede med 25.000 kr. og Jammerbugt Kommunes KFL-udvalg og Tilgængelighedspuljen 2015, der bidrog med de resterende midler, så kunne Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade den 14. november holde indvielsestale og klippe snoren, så liften kunne tages i brug.

Annagrethe Simonsen og Tove Larsen ønskede at udtræde af bestyrelsen. Nyvalgt blev Bent Allan Christensen og Karen Aaen, mens der var genvalg af Martha Dahl Pedersen, Peter Gundersen og Inge Pedersen.

 

Næste arrangement i Biersted/Nørhalne Lokalhistoriske Forening er mandag den 14. marts på Nørhalne Skole, hvor Børge Bach vil fortælle om sin opvækst i Nørhalne – vejen til divisionsspiller i AaB – om sin erhvervs karriere – med direktørposten i AaB som den største bedrift.

 

generalforsamling  2016

 

generalforsamling 2016

 

 

 

 - o -

images2
img_2008
img_2012
img_2016
img_2019
img_2022
img_2024
img_2026
img_2027
img_2032
img_2035